Praktijkcluster Food

Bekijk de meetingpoints van Praktijkcluster Food

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Praktijkcluster door je aan te melden voor de Food for Teachers nieuwsbrief.

Actueel
  • Op 21 maart was het jaarlijkse mbo foodevent 'Food for Teachers'.
    Dit keer organiseerden we het samen met de Buitengewoon Groen, waardoor er ook ruim 30 medewerkers vanuit het vmbo aanwezig waren. Heel erg leuk!
    Voor velen het hoogtepunt van Food for Teachers was het optreden van de Communicatiestudio Uitgesproken Gasten. Kijk hier hun act terug en luister vooral goed naar de prachtige tekst!

  • We waren te gast bij OMNIA op de campus van Wageningen University, midden in de Food Valley. Deelnemers waaierden uit over de hele campus én daarbuiten.
    In de nieuwsbrief blikken we terug en kun je de presentaties downloaden. Daar staat veel bruikbare informatie en kennis in, ook voor de mensen die er niet bij waren. Gemist? Kijk hier alles terug

  • De nieuwe H@P Magazine van oktober 2023 heeft als thema 'Leven Lang Ontwikkelen. Lees hier het hele nummer:
  • We maakten een podcast over wendbaar vakmensschap in lerende organsaties. Marije de Jonge gaat in gesprek met Klaas Jensma (procestechnicus bij Vitens en deelnemer van het Wendbaar Vakmensschap programma), Simon Feersma Hoekstra, zijn docent en coach levensmiddelentechnologie bij MBO Live sciences en Goedele Geuskens, onderzoeker bij TNO. Vitens kent dezelfde uitdagingen als de foodsector: hoe werven en scholen we instromers? En hoe houden we onze huidige medewerkers up to date en gemotiveerd? Luister hier de hele aflevering van Groenpraat terug:
     


  • Wat was het leuk, het Food for Teachers LIVE EVENT donderdag 23 maart 2023 bij de Mauritskazerne in Ede! Hier lees je hier het verslag van dit sprankelende event met food-, bedrijfsleven- en onderwijsinspiratie. Met uiteraard alle presentaties als download.

  • De nieuwe H@P is live! Hét online Magazine voor iedereen met passie voor innovayief mbo in de foodsector. De rode draad in dit nummer is onderzoekend leren. Maar ook een inspirerend interview met de oprichten van Herenboeren en een infographic van alle bedrijven die zijn aangesloten bij de Meetingpoints. 


  • Op 2 juni 2022 was het Food for Teachers LIVE event.  Er kwamen bijna 70 vmbo en mbo docenten uit het hele land naar De Groene Afslag in Laren. Bekijk de foto's in de Facebook groep van CIV Groen.
    Het thema was: SMAAK! In een speciale nieuwsbrief, lees je hoe inspirerend het was en kun je alle presentaties die beschikbaar zijn gesteld downloaden. Lees hier het verslag van Clara Bloem over het event en de boodschap van keynote Peter Klosse: "De manier waarop we eten zijn gaan verbouwen, is een van de grote oorzaken van klimaatverandering."

  • Nummer twee van H@P is in maart 2022 verschenen. Een online magazine voor iedereen met passie voor innovatief mbo in de foodsector. 


  • Bekijk alle nummers van H@P Magazine in de kiosk.

Webinars van Food for Teachers in schooljaar 2021-2022:

Kennisbank Food

De Kennisbank Food is opgegaan in de het Portaal Vakinformatie voor de Foodprofessional op het vernieuwde Groen Kennisnet. Alle bronnen die eerder door docenten en bedrijven zijn verzameld in de Kennisbank Food, hebben nu een plek gekregen op deze pagina. En er is nog heel veel ruimte voor meer, dus aanvullingen zijn altijd welkom!

Wat is het praktijkcluster Food?

Het praktijkcluster Food omvat de gehele keten van voeding en voedsel. Traditionele bedrijfstakken hierbinnen zijn productiebedrijven, verwerkers, leveranciers, distributeurs, logistieke bedrijven in de wereld van vers en food, horeca, retail, et cetera. Tegenwoordig staat voeding nadrukkelijk ook op de agenda bij ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen en de overheid. Bij deze organisaties gaat het over thema’s als voeding in relatie tot gezondheid, welbevinden en beleving.

In grote lijnen gaat het om:

  • De wereld van handel en beleving waar kennis over de inhoud van voedselproducten, consumentengedrag, productpresentatie en marketing belangrijk is.
  • De wereld van voedselproductie waar kennis van productie, product en trends van belang zijn.
  • De wereld van gezondheid, lifestyle en welbevinden. In deze wereld gaat het over kennis over de relatie tussen voeding & gezondheid, inkoop, herkomst, smaaksturing en beleving.

In het praktijkcluster werken bedrijven, brancheverenigingen en onderwijsinstellingen uit heel Nederland samen op het gebied van praktijkinnovatie, arbeidsmarkt en onderwijsvernieuwing. Samen zorgen wij er voor dat meer jonge mensen geïnteresseerd raken in het vakgebied. Ook werkt het praktijkcluster aan het actueel houden van de kennis en vaardigheden van de werkenden in de sector. Het resultaat is dat de sector toekomstbestendig is en de uitdagingen in het werkveld optimaal aan kan. Belangrijk voor het succes van het praktijkcluster is de samenwerking met bedrijven. Deze samenwerking wordt vooral in de regio vormgegeven. De landelijke samenwerking en afstemming met het bedrijfsleven verloopt vanuit het programma Human Capital Agenda Food & Feed via de Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

Waar gaat het over

In de praktijkcluster Food gaat het over thema’s als voeding in relatie tot gezondheid, welbevinden en beleving. Rode draad in alle bedrijfstakken, sectoren en organisaties is dat er behoefte is aan medewerkers die kennis hebben van de herkomst van producten, de stappen in het productieproces kennen en kennis hebben over de relatie tussen voeding en gezondheid.

Voeding & Gezondheid, Duurzaamheid en Technologische ontwikkelingen zijn leidende onderwerpen in het praktijkcluster.


Bron: Zuivel NL

Wat doen we

De partners in het praktijkcluster werken samen aan het actueel houden en vernieuwen van opleidingen, en het ontwikkelen en verspreiden van praktijk-klare kennis. De vernieuwing van opleidingen betreft zowel de inhoud van de stof als de manier waarop deze aan leerlingen, studenten en cursisten wordt aangeboden. Docenten en ondernemers praten elkaar in lerende netwerken regelmatig bij en worden bijgeschoold over nieuwe ontwikkelingen in het werkveld. Regionale ‘meeting points’ staan centraal in de aanpak. Hier komen onderwijs, onderzoek en werkveld letterlijk samen.

Samengevat gaat het dan over drie doelstellingen:

  • 1. één team, één ingang
  • 2. Gezamenlijke kennisdeling en innovatie
  • 3. Verbinden tussen regio’s


Bron: Zuivel NL

Een greep uit onze activiteiten:

  • Ondersteunen van regionale meeting points.
  • Ontwikkelen, actualiseren en implementeren van opleidingen en lesmethoden. Bijvoorbeeld in het project ‘Wendbaar Vakmanschap’ dat samen met TNO is ontwikkeld.
  • Samenbrengen van relevante kennis in de Kennisbank Food & Feed.
  • Organiseren van het jaarlijkse event Food for Teachers en het ontwikkelen van webinars.
  • Stimuleren van het oprichten van practoraten in het vakgebied.
  • Opzetten en stimuleren van wervingsplannen voor nieuwe studenten en cursisten.
  • Verbinden van de mbo opleidingen met de hbo lectoraten.
  • Communicatie: een gezamenlijk “verhaal” over de wereld van food en de bijdrage van de partijen aan een duurzamere en gezondere toekomst van food.

Contact persoon

Esther Wouters

Netwerkregisseur Praktijkcluster Food

e.wouters@civ-groen.nl

+31 6 302 83 154